Vad är vitguld

Vitt guld är en typ av guldlegering med en blek silvervit färg. Den används som ett alternativ till platina i smycken och finns i 14k och 18k. Det kräver enstaka underhåll och kan orsaka allergier hos vissa människor. Det används ofta i smycken och andra föremål.

Definition

Vitguld är en typ av guldlegering som tillverkas genom att blanda rent guld med vita metaller som palladium, silver eller nickel. Den resulterande metallen har en blek silvervit färg och används ofta som ett alternativ till platina i smycken.

Vitguld är en typ av guldlegering som tillverkas genom att blanda rent guld med vita metaller som palladium, silver eller nickel.
Vitguld har en blek silvervit färg och används ofta som ett alternativ till platina i smycken.

Varaktighet och använding

Vitguld är en slitstark metall och lämpar sig för vardagsbruk. Det kan dock kräva enstaka underhåll för att hålla den snyggast.

I smycken

Vitguld används ofta i en mängd olika smycken som förlovnings- och vigselringar, örhängen, halsband och armband.

I industrien

Vitt guld används också vid tillverkning av andra föremål som klockor och tandkronor.

Hur tar jag hand om vitguld?

Vitguld kan rengöras med en mjuk trasa och mild tvål och vatten, eller det kan tas till en professionell juvelerare för rengöring och omplätering.

Vitguld kan rengöras med en mjuk trasa och mild tvål och vatten
För att behålla vitguldets glans och utseende är det viktigt att förvara det på rätt sätt och undvika att utsätta det för starka kemikalier eller nötande ytor.

Jämförelse med platina

Vitt guld jämförs ofta med platina, som är en ren vit metall som är dyrare och tyngre än guld. Vitt guld är dock billigare och mer tillgängligt än platina.