Olika Karathalt

Karat är en måttenhet som används för att indikera renheten hos guld, silver och andra ädla metaller. Högre karathalt innebär högre andel rent guld. Resterande del är andra metaller som man använder för att tillverka exempelvis ett smycke. Man använder sällan 24 karats rent guld (999.99) för att göra smycken då metallen i sig är för mjuk. Dessutom blir smycken av högre karathalt ofta repiga med tiden. Termen "karat" används också för att hänvisa till vikten av diamanter, där en karat är lika med 0,2 gram. Denna måttenhet används för att indikera storleken samt är en del av att sätta värdetpå diamanter. Dock ingår andra kriterier såsom klarhet och slipning för att sätta ett korrekt värde på diamanter.

Guldkarat

Guldkarat är ett mått på guldets renhet, där rent guld är 24 karat. Till exempel är 14K guld 14 delar rent guld och 10 delar andra metaller, medan 18K guld är 18 delar rent guld och 6 delar andra metaller. Ju högre karat, desto renare guld och desto mer värdefullt är det.

24k

24K (99.9% rent guld)

Karatvärdet på 999,9 anges vanligtvis med en stansad eller graverad text. Detta är den högsta karathalten och är den dyraste. 24K guld används endast för tillverkning av guldtackor och mynt eftersom det är för mjukt för att användas i smycken. Vissa smycken kan vara stämplade med 24K, men det betyder oftast att det är förgyllt och smyckena är gjorda av annan metall.

23k

23K (95.8% guld och 4.2% legereade metaller)

Smycken med en karathalt på 23K stämplas vanligtvis som sådana. Denna typ av karat är sällsynt i moderna smycken, men användes tidigare för vanliga vigselringar. Användningen av 23K i smycken avbröts dock i slutet av 1950-talet på grund av dess bräcklighet och känslighet för ytskador.

22k

22K (92% guld och 8% legerade metaller)

Smycken med en karathalt på 920 stämplas vanligtvis som sådana. 22K guld är en blandning av guld och 8% legerad metall, vilket gör det något starkare och mer hållbart än rent guld. Denna typ av guld används ofta i Sydostasien, Mellanöstern och Indien. Det används också ofta vid tillverkning av mynt, som den sydafrikanska Krugerranden och den amerikanska örnen. Dessa mynt är vanligtvis denominerade i finguldvikt.

21k

21K (87.5% guld och 12.5% legerade metaller)

Smycken med en karathalt på 875 stämplas vanligtvis som sådana. Detta karatinnehåll, som liknar 22k, är relativt mjukt och används ofta i länder som Indien, Turkiet och arabländer. Det används också vid tillverkning av mynt. Vissa svenska mynt är gjorda av 21,6k (90%) guld.

18k

18K (75% guld och 25% legerade metaller)

Smycken med en karathalt på 18K stämplas vanligtvis med den alternativa notationen 750. Detta är den mest traditionella blandningen av guld och andra metaller i Sverige, och den har en djupare gul ton än 14K guld. Eftersom det har en högre guldhalt är 18K guld vanligtvis dyrare och anses vara en högre kvalitet än 14K guld. Hos oss är cirka 80% av guldet vi köper 18K.

16k

16K (66.7% guld och 33.2% legerade metaller)

16 karats guld hänvisar till en typ av guldlegering som innehåller 16 delar rent guld och 8 delar andra metaller. Legeringens halt av rent guld är därför 16/24, eller cirka 66,7 %. 16 karats guld är mindre rent än 18 karats guld, som innehåller 75 % rent guld, men det är också mer hållbart och mindre benäget att repas och skadas. 16 karats guld är typiskt gult till färgen och används ofta vid tillverkning av smycken och andra dekorativa föremål. Det är också ett populärt val för bröllopsringar och andra typer av fina smycken på grund av dess hållbarhet och relativt överkomliga pris.

14k

14K (58.5% guld och 42% legerade metaller)

Smycken med en karathalt på 585 stämplas vanligtvis som sådana. Denna legering är mer motståndskraftig mot slitage än högre karathalt, vilket gör den till ett bra val för vardagsbruk. Det är särskilt populärt för förlovnings- och vigselringar i länder som Norge och USA. Om du har en aktiv livsstil kan 14K guldsmycken vara det bästa alternativet för dig eftersom det är mer hållbart och billigare än 18K guld.

9k

9K (37.5% guld och 62.5% legerade metaller)

Smycken med en karathalt på 375 stämplas ofta som sådana. I Sverige måste en legering innehålla minst 9k guld för att räknas som äkta guld. Det finns dock typer av smycken som innehåller en lägre guldhalt men som fortfarande kallas guld i andra länder. Till exempel, i Tyskland är minimikravet 8k guld. 9k-legeringen har en relativt blek färg jämfört med 18k guld, vilket beror på den högre mängden basmetaller som blandas med guldet. Trots sitt mindre livfulla utseende är 9k guld populärt bland svenska juvelerare eftersom det är halva priset på 18k guld.

Silverkarat

Termen "karat" används vanligtvis inte för att beskriva renheten hos silver, eftersom silver vanligtvis inte är legerat med andra metaller som guld är. Istället indikeras renheten hos silver vanligtvis med ett numeriskt kännetecken, såsom "925" för sterlingsilver, vilket indikerar att silvret är 92,5% rent. De återstående 7,5 % av legeringen består vanligtvis av andra metaller, såsom koppar, för att ge silvret extra styrka och hållbarhet. Vissa silversmycken eller prydnads föremål kan vara märkta med ett karatnummer, men detta indikerar vanligtvis smyckets vikt snarare än dess renhet.

Vi köper enbart silver som har stämpeln 999.99 eller 925. Vilket är devanligaste formerna av silver.

999

999

Ett 999-stämpel på silver indikerar att silvret är 99,9% rent. Detta innebär att det nästan helt består av rent silver, med en mycket liten andel andra metaller eller föroreningar. Denna typ av silver kallas ofta "finsilver" och är känd för sin extrema renhet. Till skillnad från sterlingsilver, som innehåller andra metaller för att öka hållbarheten, är finsilver mjukare och kan lättare repas eller deformeras. 999-stämpeln garanterar köparen att silvret är av mycket hög renhet och uppfyller de strängaste kvalitetskraven.

925

925

Ett 925-stämpel på silver indikerar att silvret är 92,5% rent. De återstående 7,5% av legeringen består vanligtvis av andra metaller, såsom koppar, för att ge silvret extra styrka och hållbarhet. Denna typ av silver kallas vanligtvis "sterlingsilver" och används ofta inom smyckes- och dekorativ konstindustri. 925-stämpeln är en kvalitetsstämpel som försäkrar köparen att silvret är av hög renhet och uppfyller vissa kvalitetskrav.

830

830

Ett 830-stämpel på silver indikerar att silvret är 83,0% rent. De återstående 17,0 % av legeringen består vanligtvis av andra metaller, såsom koppar, för att ge silvret extra styrka och hållbarhet. Denna typ av silver är mindre rent än sterlingsilver, men anses fortfarande vara hög kvalitativt och används ofta inom smyckes- och dekorationsindustrin. 830-stämpeln är en kvalitetsstämpel som försäkrar köparen att silvret är av hög renhet och uppfyller vissa kvalitetskrav.

Diamant karat

Termen "karat" används också för att hänvisa till vikten av diamanter, där en karat är lika med 0,2 gram. Denna måttenhet används för att indikera storleken och värdet på diamanter. Karatvikten på en diamant är en viktig faktor för att bestämma dess värde, eftersom större diamanter vanligtvis är mer sällsynta och värdefulla än mindre. Men andra faktorer som diamantens klarhet, färg och skärning spelar också en roll för dess värde, och måste beaktas tillsammans med karatvikten när man utvärderar en diamant.

24k

24k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

23k

23k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

22k

22k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

21k

21k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

18k

18k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

16k

16k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

14k

14k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.

8k

8k

När du har mottagit ditt guldkuvert fyller du i dina uppgifter samt signerar det bifogade avtalet.